Belang van de conditie in de Perzische tapijten.

In een Perzisch tapijt is de conditie van groot belang.

Er wordt vaak gedacht dat als een tapijt versleten is, en/of gaten erin heeft, het een antiek tapijt zou zijn en veel waard is. Dat klopt uiteraard niet.

In een tapijt is de conditie het belangrijkste. Een tapijt kan antiek zijn en in zeer slechte conditie en toch niet veel opleveren. Daartegen kan een tapijt niet antiek zijn en niet fijn geknoopt maar in topconditie en toch veel waard zijn.

Er kan een vergelijking gemaakt worden met een oldtimer. Als u een oude auto heeft die helemaal beschadigd is en niet rijdt dat zou deze niet veel waard zijn. Heeft u een antieke auto die in topconditie is en alles in originele staat dan, zou dat veel geld kunnen opleveren omdat hij zeldzaam is.

Bij tapijten geldt dezelfde regel.

Daarom een oud tapijt in originele staat en met weinig gebruikssporen zou veel geld kunnen opleveren. 

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende vormen van schade bij tapijten.

  • Motschade, wollen tapijten kunnen beschadigd raken door motten. De schade kan ontstaan door verkeerd gebruik of opslag.
  • Slijtage , Soms is een tapijt versleten in het midden of bij de randen.
  • Vlekken, Er kunnen vlekken zitten in een tapijten.
  • Zon verkleurd, Sommige tapijten worden verkleurd door het zonlicht. De meeste tapijten van laatste 30 jaren zijn zogenaamd zongevoelig. Het komt omdat de chemische kleurstoffen waarmee het materiaal is geverfd hun eigenschap verliezen in het zonlicht.
  • Schade door huisdieren,  deze schade ontstaan meestal door katten die met hun nagels de pol van een tapijt eruit trekken en dat dient hersteld te worden. 
  • Doorgelopen kleuren, kan ontstaan door niet vakkundig reinigen van een tapijt. 
conditie-in-de-Perzische-tapijten