Perzische tapijten herkennen.

Hoe herkent ik een Perzisch tapijt.

Als eerste is het goed om te weten dat er twee soorten tapijten zijn namelijk handgeknoopte en machinale tapijten. Niet alle handgeknoopte tapijten zijn Perzisch. Tapijten die in voormalige Perzië( huidige Iran) zijn geknoopte worden Perzische tapijten genoemd.

Stelt u voor dat u een tapijt in het bezit heeft en u wilt weten of het handgeknoopt tapijt is of een imitatie machinaal tapijt.

Er zijn verschillende factoren waarmee een handgeknoopt  tapijt herkent kan worden.

Tip 1. Perzisch tapijt herkennen aan de hand van het materiaal :

Eerste factor is materiaal. Handgeknoopte tapijten worden altijd met natuurlijke materialen gemaakt zoals wol, zijde en katoen. Machinale tapijten daartegen worden gemaakt met synthetische materialen zoals polyester. Als u kunt zien met welke materiaal het tapijt gemaakt is kunt u herkennen of het een handgeknoopt tapijt is of niet. Dat is juist niet eenvoudig als u er geen ervaring mee hebt. Aan de hand van de volgende tip kunt u eenvoudig en zonder ervaring bepalen of het gaat om een echt handgeknoopt tapijt of niet.

Tip 2. Perzisch tapijt herkennen aan de hand van de symmetrie :

Bij deze tip kunt u denken aan het zoek de verschillen spel. Alle handgeknoopte tapijten hebben een symmetrie patroon. U kunt twee dezelfde tekeningen in een tapijt met elkaar vergelijken. Het kan bijvoorbeeld twee bladen, twee bloemen of twee vazen zijn.

U gaat deze twee nauwkeurig bekijken en met elkaar vergelijken. Van achterkant van het tapijt kunt u meer details zien. Vergelijken van twee items van de achterkant is daarom veel makkelijker. Ziet u enige verschil tussen deze twee items? De lijnen van eentje loopt iets anders dan andere? Dan heeft te maken met een handgeknoopt tapijt.

In de onderstaande foto bijvoorbeeld kunt u bijvoorbeeld het verschil zien tussen punt 1 en 2.

Perzische tapijten herkennen

Het komt omdat in handwerk is er altijd fouten te zien. Een machine kopieert alles en alles is precies  hetzelfde zonder enige verschil.  

Ik hoop dat u met deze twee tips aan de slag kunt met uw eigen tapijten. Als u vragen hebt kunt u altijd met mij contact opnemen.